maanantai 25. maaliskuuta 2013

Palkattomuustreeniä pojille

Maanantai ja poikien tokopäivä. Ensin oli Elmon vuoro. Tämän päivän treeneissä oli aiheena palkattomuus. Eli vapaavalintaisesti sai päättää kolme liikettä, jotka suoritettiin koemaisesti ilman oikeaa välipalkkaa, ainoastaan kehumalla koiraa ja viimeisen liikkeen jälkeen sitten megasuperhyperpalkka. Elmon superpalkkana toimii kissanruoka. Se varmaan haisee niin pahalle, että se on koirien mielestä ihan huippua. Eli hetsataan koira palkan avulla ja sitten palkka taskuun, josta se tempaistaan koiralle kun viimeinen liike päättyy. Elmolle otin ainoastaan kaksi liikettä: hypyn ja luoksetulon. Omaa vuoroa ootellessa aloitettiin Elmon kans kapunlanpitoharjoituksilla. Niitä onkin harjoiteltu kotona jonkin verran. Elmolla on ollut paha tapa hieman mälvätä kapulaa suussa, joten otteen parantamiseksi ollaan tätä harjoiteltu. Ja se näkyykin jo, Elmo istuu nykysin hienosti kapula liikkumattomana ja irrottaa vasta käskystä. Namikippo on metrin päässä koirasta, johon se sitten vapautetaan. Toimii Elmolla!


Sitten oli vuorossa Elmon palkattomuussessio. Aloitettiin hypyllä. Eihän Elmolla ole liikettä loppuun asti vielä edes harjoiteltu, mutta otettiin kosketusalustan kans. Hienosti lähti Elmo käskystä hypylle, suoraan alustalle ja jäi sinne käskystä odottamaan. Menin koiran luo ja vapautin sen sinne ja kehut päälle. Ja sitten luoksetuloon. Jenni-kouluttaja käski ottamaan Elmon luoksetulossa ihan perusasentoon asti. Vielä ei olekaan perusasentoa harjoiteltu niin pitkältä matkalta, mutta sain luvan auttaa kädellä koiran perusasentoon lopuksi. Minähän olen Manulle käyttänyt luoksetulossa käskyä ”sivu” jos tullaan suoraan perusasentoon. ”Tule” taas tarkoittaa, että tule tähän johonki lähelle, mutta perusasentoa ei tarvi. Tätä samaa erottelua ajattelin käyttää myös Elmon kanssa. Joten ensimmäisellä kerralla Elmo ei lähtenyt vielä tulemaan ”sivu”-käskyllä luokse. Toisella käskyllä lähti jo tulemaan ja saatiin perusasentokin loppuun. Vapautus, kehut koiralle ja kissanruoat kehiin. Jenni-kouluttaja antoi palautetta, joka meni tiivistettynä niin, että me voitais pikkuhiljaa ruveta opettelemaan ihan kokonaisia liikkeitäkin ja että Elmo palkkautuu ja innostuu älyttömän hyvin pelkistä mun kehuista.

Loppuun harjoiteltiin vielä siivekkeen kiertoa, jotta voimme jatkossa ruveta myös opettelemaan luoksetulon pysäytyksiä siivekkeen kanssa. Elmo hoksas homman nopeasti, onhan se sille tuttua hommaa agilitykoiralle.

Koiran vaihto ja Manu kehiin. Manun harjoituksissa oli sama aihe. Treenit aloitettiin kehääntulotarkastuksella, luoksepäästävyydellä ja paikallaololla. Harjoiteltiin sitäkin koemaisesti. Manun kehääntulotarkastukset on ongelmallisia, sekun haluais rakastaa tuomarin kokonaisvaltaisesti. Luoksepäästävyydessäkin sen on vaikea pysyä nahoissaan, toisinaan pysyy just ja just, toisinaan pylly nousee ja häntä vispaa. Voivoi! Paikallaolossa Manu ei varmaan kuullut ensimmäistä ”maahan”-käskyä vaan jäi istua tököttämään paikalleen. Sitten se vilkas ympärille ja katto, että muut koirat on maassa ja painu sinne itsekin ennen kuin ehdin toistaa käskyä. Paikallaolo 1,5 minuuttia. Manu jälleen ennakoi nousemisen kun mentiin takas koirien luokse. Huomas kuitenkin virheensä ja meni saman tien takas maahan ennen kuin ehdin sen sinne käskeä. Käskystä nousi sitten perusasentoon. Minä luulen että huomasin nyt mistä Manun ennakointi johtuu. Jos mä vilkaisen sitä, niin se ennakoi, mutta jos katon suoraan eteenpäin niin se näyttäis pysyvän maassa. Pitää tarkastella jatkossa johtuisko se siitä.

No sitten oikeisiin palkattomuustreeneihin. Otettiin Manun kans hieman hihnassa seuraamista odotellessa. Ihan kivaa seuraamista. Palkattomuusliikkeiksi valitsin liikkeestä maahanmenon, liikkeestä seisomisen ja hypyn. Manu teki itse liikkeet ihan hyvin, mutta kyllä sen perusasennot jäi taas kovin vinoiks. Turhia pistemenetyksiä otetaan kyllä niistä, mutta näillä nyt mennään!  Loppuun vielä tällekin ryhmälle siivekkeiden kiertoa, Manullehan se olikin tuttu juttu. Se on harjoitellut jo aiemminkin siivekkeiden kiertoa myös tokomielessä, onhan sille tehty luoksetulon pysäytyksiäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti